rolcontainers
Blog

Hoe goederen over de wereld reizen

Heb je dat ook wel eens? Dan loop je in de supermarkt en uiteindelijk stop je bij het schap met allerlei buitenlandse producten. Van Poolse frisdrank tot aan Indonesische noedels – tegenwoordig kom je het allemaal tegen bij je lokale supermarkt. Telkens weer sta ik versteld hiervan. Dat relatief simpele en gewone producten uit een heel ander land gewoon bij ons in de supermarkt ligt. Aangezien ik zelf zo gek op reizen ben, vroeg ik me op een gegeven moment af hoe goederen dan over de hele wereld reizen. Komen producten net als mensen van punt A naar punt B? Aangezien het thema van mijn blog “van alles over reizen over de hele wereld” is, besloot ik daarom vandaag alles op een rij te zetten. Na het lezen van deze blog weet ook jij hoe goederen over de wereld reizen!

Ter land, ter zee of via de lucht

Net zoals dat mensen op diverse manieren kunnen reizen zijn er verschillende vormen van goederentransport. Zo kunnen producten via het land vervoerd worden. Denk hierbij aan de vrachtwagens die je altijd op de snelweg tegenkomt. Die wagens staan vol met rolcontainers, pallets en kunststof bakken. Meestal worden de goederen echter eerst via de zee of de lucht vervoerd. Dat geldt voornamelijk voor producten die van ver gehaald moeten worden. De producten worden dan in een container getransporteerd van land A naar land B. Vindt het transport via de zee plaats? Dan worden allerlei containers op een containerschip, ofwel een vrachtschip, geplaatst. Omdat dit een behoorlijk grote operatie is op logistiek gebied, moeten de containers allemaal dezelfde maat hebben. Dat maakt het laden, stapelen en lossen namelijk aanzienlijk eenvoudiger. 

Eenmaal in land B

Zodra de goederen in het bestemmingsland zijn aangekomen, zijn de producten nog niet klaar met reizen. Ze zijn namelijk nog niet op de uiteindelijk bestemming aangekomen. Daarvoor worden dus vaak die vrachtwagens of treinen ingezet. Eenmaal aangekomen op de haven of op een vliegveld worden de goederen ingeladen om door te reizen. Net zoals dat de containers op schepen allemaal dezelfde afmetingen hebben, zijn er ook logistieke hulpmiddelen voor vrachtwagens die standaard maten hebben. Denk bijvoorbeeld aan de Euronorm pallets of de iconische rolcontainers. Dit is puur om de hele reis gemakkelijker te maken voor iedere betrokken partij. Het laden en lossen gaat eenvoudiger en dankzij die hulpmiddelen worden jouw producten gegarandeerd veilig en heel bezorgd op de locatie. 

Best bijzonder toch hoe goederen over de wereld reizen? 

Geef een reactie