Blog

Werktuigen in de bouw

Werken in de bouwsector kan fysiek zwaar zijn. Gelukkig zijn er veel werktuigen die het wat gemakkelijker kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan opleggers, verreikers, heftrucks en bulldozers. In dit blog kun je lezen waar deze werktuigen voor gebruikt worden, welke verschillende modellen er zijn en waarom ze handig zijn.
 

Opleggers

Een oplegger is een soort aanhangwagen. Het heeft geen eigen vooras en rust voor een groot deel op een ander voertuig. Er zijn veel verschillende soorten opleggers, omdat er verschillende gebruiksdoelen zijn. Zo zijn er onder andere platte opleggers, koel-vries opleggers, open laadbak opleggers en gesloten opbouw opleggers. Ook bestaat er een oplegger met kraan. Dit kun je gebruiken om stenen of bestratingsmaterialen te vervoeren. Voor opleggers gelden wettelijke maximale afmetingen. Zo is de maximale hoogte vier meter en mag hij niet breder zijn dan 2,55 meter. Wist je dat je online veel opleggers tweedehands kunt kopen?
 

Verreikers

Een verreiker is een voertuig op zichzelf. Het is gemaakt om zware goederen te tillen en te verplaatsen. Ze worden ook vaak gebruikt in de agrarische en de industriële sector. Ook hiervan bestaan verschillende modellen. Zo zijn er verreikers met een roterende bovenwagen en verreikers met een vaste telescooparm. De laatst genoemde heeft een uitschuifbare arm die tot wel twintig meter hoog komt. Dit werktuig heeft wat overeenkomsten met een heftruck, maar er zijn een aantal onderlinge verschillen. Zo kan een verreiker hoger komen.
 

Heftruck

Een heftruck wordt ook wel een vorkheftruck genoemd. Dit werktuig wordt veel gebruikt om spullen of goederen te vervoeren. Vanwege de voorkant met uitstekende, smalle metalen platen kunnen ze gemakkelijk pallets optillen en verplaatsen. Op deze manier kan veel lading in één keer vervoerd worden. Verschillende modellen zijn onder ander de zijlader, de stapelaar en de voorlader. Een ander voordeel van de heftruck is dat je er verschillende hulpstukken aan kunt toevoegen. Voorbeelden hiervan zijn een dozenklem, schepbak of een schrootgrijper. Hierdoor is het een heel veelzijdig werktuig.
 

Bulldozer

Een bulldozer is een soort tractor, die zich onderscheidt door zijn kracht, rupsbanden en een voorblad. Je kunt dit werktuig gebruiken om grote hoeveelheden van iets, bijvoorbeeld grond, te verplaatsen. In de bouw wordt het vaak gebruikt om een terrein af te vlakken. Een ander werktuig dat sterk op de bulldozer lijkt is de shovel. Het verschil is dat de shovel meestal wielen heeft en spullen niet alleen kan verplaatsen, maar ook op kan tillen.

Hopelijk heeft dit blog jou meer duidelijkheid gegeven over verschillende soorten werktuigen en de functies ervan.

Geef een reactie