elektrische fiets voorwielmotor
Blog

Waarom een elektrische fiets met voorwielmotor kiezen?

Wie zich oriënteert op de aanschaf van een nieuwe elektrische fiets is het vast opgevallen: volgens fietsenwinkels is een elektrische fiets met middenmotor de beste keuze. Natuurlijk is een middenmotor een hele fijne keuze, maar er zijn genoeg redenen te noemen om tóch voor een elektrische fiets met voorwielmotor te kiezen!

Voordelen van een elektrische fiets met voorwielmotor

Nog steeds is de elektrische fiets met voorwielmotor populair. Het grootste voordeel is dat een voorwielmotor simpeler in techniek is als een middenmotor. Hoe minder kwetsbare techniek, hoe goedkoper de prijs wordt. Dit is bij een elektrische fiets met voorwielmotor precies net zo. Een middenmotor bevat meer complexere techniek als een voorwielmotor. Dit verschil is in de aanschafprijs terug te zien.

Een elektrische fiets met voorwielmotor maakt minder geluid als een middenmotor. Dit komt omdat een middenmotor over een tandwielmechanisme beschikt. Deze tandwielen maken geluid tijdens het fietsen. We praten hier overigens over ‘fluisterstille’ motoren: je hoort het wel, maar het mag niet storend zijn. Een voorwielmotor beschikt niet over een tandwielsysteem en is daardoor erg stil.

Complexe techniek vraagt om specifiek onderhoud. Een elektrische fiets met voorwielmotor is eenvoudig in onderhoud, waardoor de rekening bij een onderhoudsbeurt vaak goedkoper is. Een elektrische fiets met voorwielmotor kan, in tegenstelling tot de middenmotor uitgerust worden met een gesloten kettingkast. Vuil krijgt hierdoor geen grip op de ketting en versnellingssysteem. Daarnaast heeft ook de voorwielmotor de mogelijkheid tot vrijloop. Dit betekent dat je zonder ondersteuning ook erg licht kunt fietsen.

Rijbeleving

Genoeg redenen om toch voor een elektrische fiets met voorwielmotor te kiezen. Maar waarom kiezen zoveel Nederlanders dan toch niet voor een voorwielmotor? De belangrijkste reden is de rijbeleving. Wie veel kilometers fietst of veeleisend is, zal de rijervaring van een elektrische fiets met voorwielmotor niet waarderen.  Een nadeel van een voorwielmotor is dat je het gevoel krijgt dat er aan de fiets wordt getrokken door de motor. Daarbij kan het voorwiel onder bepaalde omstandigheden doorslippen. Dit kan erg lastig zijn op zandwegen, in de herfst bij vallende bladeren en in de winter bij sneeuwval en ijzel.

Elektrische fiets met voorwielmotor aanschaffen

Denk je dat een elektrische fiets met voorwielmotor iets voor jou is? Plan dan een bezoek aan een e-bike specialist om een proefrit te maken. Beperk je daarbij niet tot één fiets, maar probeer verschillende e-bikes uit. Vergelijk daarbij ook het rijgedrag ten opzichte van een elektrische fiets met middenmotor: zo ervaar je het beste wat bij jou past!

Geef een reactie